2013. december 31., kedd

Könyves hírek #2

könyves hírek
"A Shopline és a Libri egyesülésével minden eddiginél erősebb és szerteágazóbb cégcsoport jött létre a hazai e-kereskedelemben" - írja a hvg.hu. Ebben a cikkben egy interjút olvashattok Starcz Ákossal, a Shopline Nyrt. elnök-vezérigazgatójával, aki a magyar könyvpiac helyzetéről beszél.



J.K. Rowling lesz az egyik producere a Harry Potter gyermekkoráról szóló színdarabnak. A darabot két éven belülre tervezik, és az írónő elmondása szerint a roxfortos évek előtti időt, a fiatal Harry árvaságát és kitaszítottságát meséli majd el. Rowling mellett két kiemelkedő producer, Sonia Friedman és Colin Callender dolgoznak a művön. forrás



A Bookpatrol elemzése szerint a könyvek válságának vége, az e-könyvek pedig a hiedelemmel ellentétben még Amerikában sem képesek kiszorítani a nyomtatott könyvet. A linkre kattintva megtekinthetitek az adatokat tartalmazó ikonográfiát.



Sherlock Holmes köztulajdon lett az Egyesült Államokban. Sir Arthur Conan Doyle 1923. január 1-je előtt publikált 50 Holmes-műve Amerikában immár nem áll szerzői jogvédelem alatt, tehát licenszdíj fizetése nélkül szabadon felhasználható. A később keletkezett történetek csak 2022-től válnak majd köztulajdonná. forrás



2013 végére a Bookline is közzétette az idei év 100 legsikeresebb könyvének listáját. A dobogón Dan Brown, Frei Tamás és Nyáry Krisztián új könyvei szerepelnek. A teljes listát megtekinthetitek itt.



Ráadásként: a Bookriot összegyűjtötte tizenöt klasszikus könyv olvasók által készített borítóját, szerintem érdemes megnézni őket.

2013. december 25., szerda

Híres írók okossága - Miyazaki Hayao

híres írók okossága - miyazaki hayao

Miyazaki Hayao
Miyazaki Hayao Oscar-díjas japán rajzfilmkészítő, többek között olyan művek alkotója, mint A vándorló palota, Chihiro Szellemországban, Laputa - Az égi palota, Nauszikaa - A szél harcosai stb. Az alábbiakban az ő írói módszeréről olvashattok, amit egy interjúra adott válaszai alapján szedtek listába.

1. Már akkor elkezdenek dolgozni a filmen, mikor még be sincs fejezve a történet. Miyazaki csak elkezd írni, a sztori menet közben alakul.
2. Sosem hagy veszni semmilyen ötletet, még akkor sem, ha az nem illik az adott elképzeléséhez. Elraktározza őket és igyekszik megtalálni számukra a megfelelő helyet.
3. A szereplői ismétlésekből születnek. Újra meg újra elgondolkodik rajtuk, míg ki nem rajzolódnak a fejében. Azután elképzeli a történet helyszínét, a szereplők környezetét, és fejben velük együtt újra meg újra ellátogat oda. Megfigyeli, hogyan viselkednek a szereplői azon a helyen.
4. Olyan szereplőkről ír, akiket szeret, vagy akikről maga is szívesen olvasna.
5. A szereplőket és problémáikat a való világról mintázza, a fantasyn belül is megőrzi a realitást.
6. Nem tiltakozik, ha a történet túlnő az eredeti terven, alkalmazkodik a mű követeléseihez.
7. Hagyja, hogy a történet a tudatalattijában bontakozzon ki, nem alkalmazkodik szigorúan a logika szabályaihoz. Ha szokatlan megoldások jutnak eszébe, felhasználja őket.
8. Felhasznál festményeket, fotókat és mindenféle látványt, hogy befolyásolják a történet irányát. Mindvégig maga elé képzeli ezeket, miközben alkot.
9. Nem kényszeríti a saját világnézetét a történetre, hagyja, hogy a közönség maga alakítsa ki a véleményét jóról és rosszról.
10. Feltétlen odaadással ír, és mindig törekszik rá, hogy a történetei egy új kezdet lehetőségét sugallják. A közönségnek éreznie kell, hogy a dolgokon igenis lehet változtatni.
11. Nem történetmondónak tartja magát, hanem művésznek, aki hisz a történetek erejében. Hiszi, hogy a történetek, amiket hallunk, hatással vannak ránk, alakítanak bennünket, ezért műveivel igyekszik inspirálni a közönségét.
12. Törekszik rá, hogy megtartsa az egyensúlyt a képzelet világa és a virtuális valóság között. Utóbbi a valóság tagadása, mely bebörtönzi az embert, míg a nyitott lélek fantáziája a hétköznapokban is segít.
13. Igyekszik olyan szereplőket alkotni, akiket hiába szült a fantázia, akkor is felismerhető bennük az emberi.
14. Személyes tapasztalatai is befolyásolják a története elemeit, gyakran épít saját erőteljes élményeire.
15. A történetének minden jelenete számít, mindnek meghatározó szerepe és megoldandó problémái vannak. A jelenetek egymásra épülnek, egymásból nőnek ki. Nincs a műveiben egyetlen központi jelenet, viszont bizonyos részeket erőteljes szimbolikával ruház fel, melyek illusztrálják, miként fejlődött a főszereplő.
16. Más művészeket is tanulmányoz, hagyja, hogy a munkásságuk hatással legyen a sajátjára.
17. Szünetet tart a nagyobb lélegzetvételű történetek között, az alatt az idő alatt kisebb projekteken dolgozik.
18. Lesz ami lesz alapon áll neki a történetnek. Nem befolyásolja, hogyan fogadja majd a közönség vagy mennyire lesz sikeres, ugyanakkor felismeri és felhasználja azt, ami egyszer már bevált.

Bár Miyazaki rajzfilmekben gondolkozik, szerintem a módszere a regényírásra is alkalmazható. Nektek mi a véleményetek?

2013. december 22., vasárnap

Irodalom a Föld körül - Afganisztán

Afganisztán
Bár sokat olvasok, rádöbbentem, hogy az utóbbi időben elég behatárolt volt a lista: ha épp nem a japán tankönyveket bújtam, akkor általában amerikai írók műve, azok közül is leginkább fantasy vagy disztópia került a kezembe. Nincs ezzel semmi baj, de mivel mindig törekszem új dolgok megismerésére, úgy döntöttem, egy kicsit beleásom magam más nemzetek irodalmába is. Az Irodalom a Föld körül rovatban egy-egy ország irodalmát igyekszem bemutatni, hogy magamat és másokat is motiváljak talán kevésbé ismert, de értékes művek elolvasására és ezzel együtt más kultúrák megismerésére.

2013. december 17., kedd

Könyves hírek #1

könyves hírek
Hetek óta nincs fűtés a pécsi Minerva könyvtárban. Nincs pénz a számlák kifizetésére, ezért az olvasók kénytelenek magukon tartani a kabátot, ha nem akarnak 16 fokban fagyoskodni.
"A könyvtár idén a 2010-es támogatásának szinte csak a felét kapta meg. A jelenlegi éves támogatás nem éri el a tízmillió forintot, így elsősorban pályázatok útján próbálnak életben maradni. 
- Egy darabig volt saját bevételünk, néhány üres helyiséget ki tudtunk adni bérleménybe. De begyűrűzött a válság, a bérlőink felmondtak, jó esetben fizettek, rosszabb esetben fizetés nélkül távoztak - például a volt kocsma üzemeltetői is - mondta a könyvtár vezetője, aki szerint más okokból is nehéz a helyzetük. 
- Teljesen más egy művelődési ház és egy könyvtár fenntartása. Előbbi bevételt tud generálni, míg az utóbbi gyakorlatilag csak viszi a pénzt. Az olvasóktól nem szedhetünk magas késedelmi díjat, és a beiratkozási díj sem lehet túl drága. Különösen a mai világban, amikor főleg hátrányos helyzetűek járnak hozzánk, nyugdíjasok, munkanélküliek, kisgyermekes családok, mozgáskorlátozottak, fogyatékosok. Csak 800 forintot kérünk az éves tagságért, ebből pedig nem lehet megélni. Maradnak a pályázatok, de a befolyt összegek nagyságrendileg sem akkorák, mint a fűtésszámlák."  
Forrás: Pécsi Újság

A British Library egymillió szerzői jogi védelem alatt nem álló képet töltött fel az internetre, melyek szabadon újrafelhasználhatók és módosíthatók. A 17-19. századi könyvek digitalizált illusztrációit a Flickrre rakta fel a könyvtár, és arra biztatja olvasóit, hogy aki információval rendelkezik egy adott képpel kapcsolatban, az bátran jelezze feléjük (e-mailben vagy Twitteren), hogy ezzel is kiegészíthessék az anyagot.
Osztrák-Magyar Monarchia
Az Osztrák–Magyar Monarchia irásban és képben c. könyv 68. oldala
Források: 1 2 3

Az Amazon közzétette a 2013-ban legtöbb példányszámban eladott könyveinek listáját. Alább a húsz legsikeresebbnek ítélt könyv következik, de itt különböző szempontok szerint összeállított százas listákat is találtok.
  • Dan Brown: Inferno
  • Khaled Hosseini: And the Mountains Echoed (És a hegyek visszhangozzák)
  • Robert Galbraith: The Cuckoo's Calling (J.K. Rowling álnéven írt könyve)
  • Liane Moriarty: The Husband's Secret
  • Sheryl Sandberg: Lean in: Women, Work and the Will to Lead (Dobd be magad!)
  • David Baldacci: The Hit 
  • John Grisham: Sycamore Row
  • Sylvia Day: Entwined with You (Egymásba fonódva)
  • Lee Child: Never Go Back: A Jack Reacher Novel
  • Jodi Picoult: The Storyteller (Vezeklés)
  • James Patterson: Alex Cross, Run
  • Stephen King: Doctor Sleep
  • James Patterson, Maxine Paetro: 12th of Never
  • H.M Ward: Damaged
  • Martin Dugard, Bill O'Reilly: Killing Jesus
  • James Patterson, Howard Roughan: Second Honeymoon
  • Nora Roberts: Whiskey Beach
  • J.S. Scott: The Billionaire's Obsession: The Complete Collection
  • J. C. Reed: Surrender Your Love (Uralkodjon feletted a vágy!)
  • Harlan Coben: Six Years
Forrás: Amazon

Ha találtatok valamilyen könyvekkel kapcsolatos hírt vagy érdekességet, amit szívesen megosztanátok másokkal, írjátok meg kommentben vagy e-mailben, örömmel fogadom. :)

2013. december 16., hétfő

Híres írók okossága - Neil Gaiman

híres írók okossága - neil gaiman

Neil Gaiman
Neil Gaiman angol novella-, regény-, képregényíró, rádiódrámák és filmek alkotója. Művei közt szerepel A Homokember című képregény, továbbá olyan regények, mint a CsillagporSosehol, Amerikai istenek, Coraline, A temető könyve, Óceán az út végén stb. Alább az ő írással kapcsolatos tanácsai következnek:

1. Írj.

2. Pakold egymás után a szavakat. Találd meg a megfelelő szót, írd le.

3. Fejezd be, amit elkezdtél. Akármibe is kerül, fejezd be.

4. Tedd félre egy időre. Tégy úgy, mintha most olvasnád először. Mutasd meg olyanoknak, akiknek tiszteled a véleményét és akik szeretik az ehhez hasonló dolgokat.

5. Vésd az eszedbe, hogy mikor azt hallod vissza, hogy valami nem jó vagy nem működik, az majdnem mindig igaz. De mikor pontosan megmondják, szerintük mi a gond és hogyan javítsd ki, majdnem mindig tévednek. 

6. Javíts sokat, de ne feledd, hogy előbb vagy utóbb, mielőtt a műved elérhetné a tökéletességet, el kell majd engedned, és tovább kell lépned, hogy elkezdhesd írni a következőt. A tökéletesség olyan, mintha a horizontot üldöznéd. Mindig haladj előre.

7. Nevess a saját vicceiden.

8. Az írás fő szabálya, hogy ha elegendő meggyőződéssel és magabiztossággal csinálod, bármit megtehetsz. (Ez akár az életre is igaz lehet. De az írásra mindenképp.) Úgy írd hát meg a történeted, ahogy az megkívánja. Írd őszintén, és add át legjobb tudásod szerint. Nem hinném, hogy ezen kívül létezik más szabály. Olyan nem, ami számít.

Forrás

Mit gondoltok Gaiman tanácsairól? 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


blogger template by lovebird