2014. október 31., péntek

Guy de Maupassant: Egy asszony élete

Forrás
Guy de Maupassant: Egy asszony élete
Műfaj, kategóriák: regény, 19. század, francia, női sors
Eredeti címe: Une vie
Eredeti megjelenés éve: 1883
Fordította: Illés Endre

Fülszöveg:

Mi fér bele egy asszony életébe? Mi történik azokkal a reményekkel, amelyek egy fiatal leány szívét betöltik, amikor életörömmel telve kilép a zárdából? Csupa bizalom és lángolás, vágy és érzékiség, de nagyon hamar csalódnia kell romantikus álmaiban és reményeiben. Mindarról, amiben hisz, kiderül: illúzió csupán. Illúzió a szerelem, illúzió a házasság, és annak bizonyul az emberi tisztességbe vetett hite is. És amikor úgy érzi, hogy több fájdalmat már nem képes elviselni, csalódik a fiában is. Csalás, mohóság, önzés és durvaság van minden mögött, s e vad erők még az emlékeiből is kifosztják az asszonyt. A nemesi származású Jeanne életét fiatal leány korától sivár napjait tengető öregasszony koráig követheti nyomon az olvasó. S e reménytelennek tűnő világban Jeanne számára nem marad más vigasz, mint a kis cselédlány regényt záró búcsúszavai: "Látja... az élet nem olyan jó... De nem is olyan rossz, amilyennek hisszük." (Magvető Kiadó, 2008)

2014. október 20., hétfő

Hétindító írós-olvasós #4

Az utóbbi időben eléggé el voltam keseredve, mert se olvasásra, se írásra nem jutott időm. Tanulás helyett csak bűntudattal tudnék olvasni, estére pedig általában olyan fáradt vagyok, hogy az ágyban nem bírom nyitva tartani a szemem. Mostanában viszont rászoktam, hogy a tömegközlekedési eszközökön mindig előkapom az aktuális könyvet. Otthonról az egyetemig kb. 10-20 oldalt sikerül elolvasnom, ami bár nem tűnik soknak, egyrészt jól esik és több mint a semmi, másrészt összeadódik, és lassan, de haladok. Így fejeztem be az elmúlt pár hét során az Egy asszony életét, a Xenocide-ot és a Péter és Jánost, utána pedig elkezdtem a Sátántangót, illetve a Dreamlandert. Amit szeretünk, arra igenis találnunk kell időt; hiába nincs rá annyi, mint szeretnénk, az a rendszeresített néhány perc is jót tesz a léleknek. :)

Forrás
Könyves-írós idézet a hétre:

"Nem számít, mennyire elfoglalt vagy, szánj időt az olvasásra, különben szándékosan tudatlanságra ítéled magad." - Konfuciusz (a képen látható idézet szabad fordításban)

Vers a hétre:
Szilágyi Domokos - Ősz
Tövist virágzik az idő, 
mázsás ködöt a levegő, 
légüres bánatok lebegnek, 
szállanak, zuhannak, leesnek.

Avar hullámzik, bokámat 
nyaldossa, szívemig fölárad 
– ősz, te szilaj, te szomorú, 
kegyelmes szívbéli háború,

add, hogy a szemem szép tágra, 
kerekedjél a világra, 
s legyen a szavam oly könnyű 
s oly éles, mint a tavaszi fű.

Kreatív feladat íráshoz:

Írj egy jelenetet, amelyben egyértelműen kirajzolódik a főszereplőd legnagyobb hibája! 

Gondolkodnivaló:

A feladathoz kapcsolódóan: mi a főszereplőd legnagyobb hibája? Ez a hiba végig megmarad, vagy a történet végére legyőzi a főhős? Ha az utóbbi, milyen folyamat vezet idáig?

Olvasnivaló:

A héten továbbra is olvasni fogom a Sátántangót, illetve ma belekezdtem a Dreamlanderbe, ami eddig határozottan tetszik, úgyhogy arra is próbálok majd időt szakítani. Ezenkívül a szakdolgozatomhoz is van egy ijesztően hosszú olvasmánylistám, jó lenne egy kicsit lefaragni belőle.

Ti mit fogtok írni-olvasni a héten? Ha elgondolkodtatok az írós kérdésen vagy akár megoldottátok a feladatot, ezek eredményét is szívesen olvasnám. :)

2014. október 11., szombat

Linkajánló: TV Tropes és a történetmondás periódusos rendszere

Ismeritek a TV Tropes nevű oldalt? Az írás fogásainak meg- és felismerésében hatalmas segítség, úgyhogy mindenképp ajánlom, hogy ismerkedjetek meg vele (vigyázat, veszélyesen időrabló!).

Hogy mi is ez az egész? Gyakorlatilag egy wiki, amely az irodalommal, filmekkel, tehát a történetmeséléssel kapcsolatos toposzokat - ebben az kontextusban olyan írói eszközök, cselekményelemek, amelyek ismerősek a közönség számára, mert számtalan régi és modern történetben előfordulnak hasonló formában (nem egyenlő a klisével!) - gyűjti össze és magyarázza meg.

"Mi a...? Már hajnali 3 van? Várjunk csak, ez meg mi? Magas Oktánszámú Rémálom-Hajtóanyag? Na jó, még egy oldal nem árthat..." "Csajszi, miért viselkedsz velem úgy, mint egy Tsundere? Mindenki látja a köztünk lévő Ellenségeskedő Szexuális Feszültséget, úgyhogy semmi szükség a Gyanúsan Specifikus Tagadásra." "Mi???"
TV TROPES - Tönkreteszi az életed, és a szókincsedet is.
Forrás
A legtöbb szócikkhez angoltudás szükséges, de létezik egy magyar nyelvű aloldal is, amelynek fordításához bárki csatlakozhat. Ahhoz, hogy tudatosabbá váljunk a történet- és karakteralkotás során, nem árt ismernünk a rendelkezésünkre álló toposzokat, amelyek közül válogathatunk. Ha megnézzük a példákat, ahol használják őket, látni fogjuk, mi az, ami már klisének számít, sőt abban is a segítségünkre lehet, hogy a jól ismert témát/karaktertípust egészen új, váratlan oldalról közelítsük meg.

A TV Tropes szócikkeit használva jött létre A történetmesélés periódusos rendszere, amely nemcsak kémiai elemekké alakított néhány toposzt, hanem azokat kombinálva molekulákat is létrehozott, hogy ilyen formában leírhatóvá tegye kedvenc történeteinket:

Forrás

A Star Wars képlete ez alapján a következő toposz-molekulákból épül fel: A Sárkány, A KiválasztottCerbenhagytálA Birodalom, KonfliktusÖtfős csapat.

A lényeg, hogy szerintem érdemes böngészni a Tv Tropes-t, nemcsak írók, hanem általában a történeteket szeretők is szórakoztatónak találhatják.

2014. október 1., szerda

Irodalmi kiegészítők #2

Ebben a rovatban olyan könyvek, írók, irodalom által inspirált tárgyakat gyűjtök össze, amelyek nemcsak egyediek, hanem az olvasás iránti szereteted is kifejezheted velük. Íme az eheti irodalmi kiegészítők listája:

1. Gyakran a legfontosabb könyvek kerülnek betiltásra...

banned books tote
Forrás
2. A gofri finom, de ha írógép formájú, akkor még finomabb!

Forrás
3. Egy egyszerű szobát is feldob ez a könyves szőnyeg:

Forrás
4. Azonnal szükségem van egy ilyen karkötőre!

Forrás
5. Minden filter egy-egy irodalmi idézettel van ellátva. Tökéletes ajándék a teaimádó bibliofil barátaidnak:
Nektek melyik irodalmi kiegészítő a kedvencetek? Van esetleg sajátotok, vagy csak láttatok egyet, ami nagyon tetszik? Írjátok meg, hogy mi is gyönyörködhessünk. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


blogger template by lovebird