Hétindító írós-olvasós #3 | Sorköz - Olvasásra kijelölt hely: Hétindító írós-olvasós #3

2014. szeptember 23., kedd

Hétindító írós-olvasós #3

Hétfő helyett kedden, mert sűrű volt a tegnapi nap. Azért igyekszem majd tartani magam a hétfőhöz.

A múlt héten két új könyvet is elkezdtem, A kapzsi hóhérné - Történetek nőkről a 16-17. századból-t (fordította: Magyar László András), valamint Maupassant-tól az Egy asszony életét. A Xenocide-dal terveimmel ellentétben nem tudtam haladni, helyette viszont gyűjtöttem anyagot a szakdolgozatomhoz, ami ezek után is hosszú időre leköt majd. Hurrá.

Forrás
Könyves-írós idézet a hétre:

"Vajon érzik? Ezek a halott írók, mikor a könyveiket olvassák? Behatol egy tűszúrásnyi fény a sötétbe? Felkavarja a lelkük pihekönnyű érintésével, hogy egy másik elme olvassa az övéket? Remélem."  Diane Setterfield

Vers a hétre:
Pilinszky János - Egy szenvedély margójára
A tengerpartot járó kisgyerek 
mindig talál a kavicsok közt egyre, 
mely mindöröktől fogva az övé, 
és soha senki másé nem is lenne.

Az elveszíthetetlent markolássza! 
Egész szíve a tenyerében lüktet, 
oly egyetlen egy kezében a kő, 
és vele ő is olyan egyedül lett.

Nem szabadul már soha többé tőle. 
A víznek fordul, s messze elhajítja. 
Hangot sem ad a néma szakítás, 
egy egész tenger zúgja mégis vissza.

Kreatív feladat íráshoz:

Sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, de a gonosztevők, vagy legalábbis azok a negatívként beállított szereplők, akik akadályozzák a hősünket, legalább olyan fontosak egy történetben, mint a főszereplőink. Ugyanannyira ismernünk kell őket, hiszen méltó ellenfél nélkül a főhős harca is jelentéktelenné válik. Ezen a héten tehát koncentrálj a főgonoszra. Vizsgáld meg a jeleneteket, amelyekben szerepel, vagy ha még nincs ilyen, képzelj el egyet, és írd át az egészet az ő szemszögéből. Kell, hogy legyen oka, amiért úgy viselkedik, ahogy, nem elég, ha csak a cselekmény kedvéért gonosz - a cél, hogy megtaláld a mozgatórugóit.

Gondolkodnivaló:

Amikor a negatív szereplőd épp nem a főhős akadályozásán dolgozik, mivel, kikkel tölti a szabadidejét? Mit csinál szórakozásból? Mi az a tevékenység, amelyben teljesen el tudja engedni magát?

Olvasnivaló:

A héten mindenképp olvasni fogom az Egy asszony életét, tovább fordítom a már említett japán novellát, és a szakdogámhoz elkezdem Edward W. Saidtól az Orientalizmust. 

Nektek hogy néz ki az olvasmánylistátok a hétre? Fogtok mellette írni valamit?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


blogger template by lovebird