Linkajánló: TV Tropes és a történetmondás periódusos rendszere | Sorköz - Olvasásra kijelölt hely: Linkajánló: TV Tropes és a történetmondás periódusos rendszere

2014. október 11., szombat

Linkajánló: TV Tropes és a történetmondás periódusos rendszere

Ismeritek a TV Tropes nevű oldalt? Az írás fogásainak meg- és felismerésében hatalmas segítség, úgyhogy mindenképp ajánlom, hogy ismerkedjetek meg vele (vigyázat, veszélyesen időrabló!).

Hogy mi is ez az egész? Gyakorlatilag egy wiki, amely az irodalommal, filmekkel, tehát a történetmeséléssel kapcsolatos toposzokat - ebben az kontextusban olyan írói eszközök, cselekményelemek, amelyek ismerősek a közönség számára, mert számtalan régi és modern történetben előfordulnak hasonló formában (nem egyenlő a klisével!) - gyűjti össze és magyarázza meg.

"Mi a...? Már hajnali 3 van? Várjunk csak, ez meg mi? Magas Oktánszámú Rémálom-Hajtóanyag? Na jó, még egy oldal nem árthat..." "Csajszi, miért viselkedsz velem úgy, mint egy Tsundere? Mindenki látja a köztünk lévő Ellenségeskedő Szexuális Feszültséget, úgyhogy semmi szükség a Gyanúsan Specifikus Tagadásra." "Mi???"
TV TROPES - Tönkreteszi az életed, és a szókincsedet is.
Forrás
A legtöbb szócikkhez angoltudás szükséges, de létezik egy magyar nyelvű aloldal is, amelynek fordításához bárki csatlakozhat. Ahhoz, hogy tudatosabbá váljunk a történet- és karakteralkotás során, nem árt ismernünk a rendelkezésünkre álló toposzokat, amelyek közül válogathatunk. Ha megnézzük a példákat, ahol használják őket, látni fogjuk, mi az, ami már klisének számít, sőt abban is a segítségünkre lehet, hogy a jól ismert témát/karaktertípust egészen új, váratlan oldalról közelítsük meg.

A TV Tropes szócikkeit használva jött létre A történetmesélés periódusos rendszere, amely nemcsak kémiai elemekké alakított néhány toposzt, hanem azokat kombinálva molekulákat is létrehozott, hogy ilyen formában leírhatóvá tegye kedvenc történeteinket:

Forrás

A Star Wars képlete ez alapján a következő toposz-molekulákból épül fel: A Sárkány, A KiválasztottCerbenhagytálA Birodalom, KonfliktusÖtfős csapat.

A lényeg, hogy szerintem érdemes böngészni a Tv Tropes-t, nemcsak írók, hanem általában a történeteket szeretők is szórakoztatónak találhatják.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


blogger template by lovebird