31 nap a jobb blogolásért #15 - Ötletnapló | Sorköz - Olvasásra kijelölt hely: 31 nap a jobb blogolásért #15 - Ötletnapló

2015. március 8., vasárnap

31 nap a jobb blogolásért #15 - Ötletnapló

31 nap a jobb blogolásért #15 - Ötletnapló

Új olvasó vagy és nem tudod, mi ez a kihívás? A részletekért kattints ide, az eddigi feladatokért ide, aztán kezdj bele te is és hagyj egy kommentet a blogod linkjével, hogy benézhessek hozzád. ;)


A mai napi feladat, hogy rendszeresítsünk egy füzetet, amelybe ötletelhetünk. Teljesen mindegy, hogy milyen és mekkora (habár úgy vettem észre, hogy egy egyedi, saját magam által dekorált füzet jobban motivál, hogy kézbe vegyem), a lényeg, hogy magunknál tudjuk hordani, vagy legalább otthon a szemünk előtt legyen, és ne felejtsük el használni.

Íróként és bloggerként is nagy hasznát vehetjük egy ilyen füzetnek, de megkockáztatom, hogy minden különösebb ok nélkül, a hétköznapokban is segítségül szolgálhat.  

Én újévi fogadalomként kezdtem bele, elsőként kidekoráltam az elejét, aztán kitöltöttem az évrendezőt és elkezdtem vezetni a Viától kapott figyelemnaplót. Ezután megfordítottam, és a hátuljába a bloggal kapcsolatos ötleteimet, terveimet, motivációimat, illetve random jegyzeteket, párbeszédmorzsákat kezdtem gyűjteni a regényemhez. Előbb-utóbb célszerű lesz ezeknek külön füzetet nyitni, de egyelőre jól működik így, egy all-in-one inspirációbomba számomra az egész. :)

De hogy ne kalandozzunk nagyon messze a kihívástól: a hatodik napnál már volt róla szó, hogy miben segíthet egy kis tervezés, az ötletelés pedig ennek a tervezésnek az első, véleményem szerint roppant szórakoztató része. Nem kell előre megírnunk minden bejegyzést, elég, ha átgondoljuk, milyen témákról szeretnénk majd valamikor beszélni, miket szeretnénk megvalósítani a blogunkon, mik a hosszabb és rövid távú terveink, és milyen lépéseket kell tennünk, hogy ezeket el tudjuk érni. 
Azért fontos, hogy ezeket ne csak fejben vagy a számítógépen rögzítsük, mert az írás segít formába önteni a gondolatainkat, letisztázni azt, ami gondolatban kidolgozatlanul végigsuhant az agyunkon, és azáltal, hogy egyetlen helyen rögzítve látjuk az ötleteinket, már tudatosan játszhatunk velük, rendezgethetjük és rendszerbe foglalhatjuk őket. A listák alapján ráismerhetünk mintázatokra, sémákra, amelyek hozzánk kötődnek és amelyek alapján dolgozunk, de eddig nem vettünk észre, ezek pedig lehetővé teszik, hogy definiáljuk, mivel tehetnénk igazán egyedivé az online terünket.

Ezt a füzetet senkinek nem muszáj látnia, egyedül a miénk, így azt tehetünk vele, amit akarunk. Nem kell szép egyenes vonalban, egységes betűkkel írni, lehet nyugodtan keresztbe, különböző betűtípusokkal, színesen, firkákkal kiegészítve, szamárfülezve, címkézve, teleragasztgatva. A lényeg, hogy számunkra átlátható legyen és emlékeztessen rá, hogy miért szeretjük, amit csinálunk.

Nektek van saját ötletnaplótok? Hogyan vezetitek?

Kép forrása: 1

3 megjegyzés:

  1. Én is használok ötletnaplót, és szerintem is nagyon hasznos. :D (Bár egyesektől hallottam, hogy ciki, máig nem értem miért...) A blogolásom első percétől kezdve rengeteget segített abban, hogy a blogolással kapcsolatos gondolataimat rendszerezzem, ezzel elérve, hogy a tanulásra könnyebben koncentrálhassak (ugyanis rengetegszer vettem észre, hogy szívesebben gondolkodok a tananyag helyett a blogos dolgaimon :D). Negatívum, hogy azóta annyi meg nem írt posztötletem van összeírva, hogy úgy érzem, sosem fogok a végére érni a gyakorlatban...:P

    VálaszTörlés
  2. Én kipróbáltam felskiccelni pár gondolatot ehhez a feladathoz, de az ötletnapló nem igazán az én műfajom. Szeretek firkálni és írogatni noteszekbe, de a telefonom átlag mindig a kezemben van, így olyan helyeken sokkal célszerűbb feljegyezni az ötleteim, mint a Google Drive vagy az Evernote, mert számítógépen is könnyen hozzáférek, és kedvemre szerkeszthetem, illetve ha úgy van ihletem, pár bekezdést is lejegyzek.

    De az előttem szólóhoz hasonlóan nekem is az a "bajom", hogy a feljegyzett gondolatokból ritkán születik kész bejegyzés a blogomra, vagy bárhová, így inkább szeretek azonnal cselekedni, mert ha nem is áll módomban írni, csak feljegyzem, van, hogy akkor is csak egy vázlat marad, ami picit bosszant, ezért inkább írok, amikor elkap az ihlet, legyen az bármire, mert ha nem, akkor csak elmarad - bár amíg csináltam én is a kihívást, addig elég szépen poszttá varázsoltam a feljegyzett ötleteim, úgyhogy büszke is vagyok magamra, hehe.

    Ezt az évrendezőt nekem is ajánlották amúgy, de én túl lusta és túl spontán vagyok egy ilyen vezetéséhez. :D

    VálaszTörlés
  3. hahóóó, mikor írsz újra? :)

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


blogger template by lovebird