Fantázialények - Banshee | Sorköz - Olvasásra kijelölt hely: Fantázialények - Banshee

2014. december 2., kedd

Fantázialények - Banshee

Brit metszet
A banshee a kelta mondakör alakja, neve szellemasszonyt vagy tündérasszonyt jelent. Az ír, a skót és a walesi mitológiában is megvan a maga változata, de mindegyikben közös, hogy a banshee-t a halál ómeneként, a Másvilág hírnökeként tartja számon. A történetekben ugyanis az áll, hogy ezek a lények csak akkor jelennek meg és hallatják vérfagyasztó sikoltásukat, ha valakire a családban halál vár.

A banshee-k megjelenése igen változatos. Felbukkanhatnak csúnya, ijesztő öregasszony, de csodálatosan szép leány alakjában is. A ruházatuk lehet szürke, barna, vörös vagy zöld csuklyás köpeny, vagy hófehér ruha (más források szerint halotti lepel). Utóbbi esetben hosszú, világos hajjal ábrázolják őket, és gyakran egy ezüst fésűvel is rendelkeznek. Innen származik az az ír babona, hogy ha valaki talál a földön egy fésűt, nem szabad felvennie, mert a banshee-k helyezték oda csaliként, és akinél a fésű van, annak rejtélyes módon nyoma vész.

Egyes helyeken a banshee-k ölthetik holló, hermelin, nyúl vagy menyét alakját is - ezeket az állatokat az írek a boszorkánysággal hozzák kapcsolatba.

Forrás
A skótoknál általában egy mosónő alakjában jelennek meg, aki a véres ruháit mossa azoknak, akikre halál vár. Ezen verzió szerint, ha valaki képes a nő és a víz közé állni, és őszintén válaszol három kérdésre, akkor a banshee teljesíti három kívánságát.

Wales és Cornwall területén is él e legenda egy változata, ám itt ha valaki megpillantja a túlvilági mosónőt, meg kell próbálnia észrevétlenül elhaladnia mellette, különben segítenie kell neki kimosni a ruhákat. Ha ugyanabba az irányba csavarja az anyagot, mint a banshee, akkor a karja kicsavarodik a helyéről és azonnali halál vár rá, ha azonban ellentétes irányba, akkor a nőnek teljesítenie kell az illető három kívánságát.

Egyes források szerint nem egyfajta tündérről, hanem szellemről van szó: olyan asszonyok szelleméről, akiket meggyilkoltak vagy szülés közben ért a halál.

Sokan úgy tartják, hogy a banshee egyike a kereszténység előtti kelta istenségek leszármazottainak, de a róla szóló mondák elterjedésének más magyarázata is létezik. Ezen népeknél hagyomány volt, hogy a temetéseken egy asszony panaszdalt énekelt. A legendák szerint ősi ír családoknak - O'Neill, O'Brien, O'Connor, O'Grady, Kavanagh - ezt a dalt egy tündérasszony énekelte. Ez a lény már akkor tudott a halálesetről, ha az messze földön történt és a családhoz még nem jutott el a hír, így panaszos siralma volt az, ami először utalt a tragédiára. Későbbi történetekben a banshee előre látta, mi fog történni, és jajgatásával figyelmeztette a családot. Azt mondják, hogy akiért a panasz szól, az sosem hallja meg őt, csak a hozzá közel állók.

A Bűbájos boszorkák c. sorozat egy epizódjában Phoebe, az egyik főszereplő banshee-vé változik, emellett Terry Pratchett A Kaszás c. regénye is alkalmazza őket, de összességében a banshee-k azon mitikus lények közé tartoznak, akik noha ismertek, mégsem igen találkozunk velük a népmeséken kívül.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


blogger template by lovebird