Öt könyv, ha... #1 | Sorköz - Olvasásra kijelölt hely: Öt könyv, ha... #1

2014. december 7., vasárnap

Öt könyv, ha... #1

Öt könyv, ha erős női főszereplőkről olvasnál:

1. Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Elég egyértelmű választás az utóbbi idők egyik legsikeresebb disztópiája, mégis megérdemli a helyet a listán. Katniss borzasztó körülmények között él, ő gondoskodik a családjáról, jelentkezik egy gyilkos versenyre, hogy megmentse a húga életét, és túléli - kétszer. Sok YA-hősnővel ellentétben a romantikus szál nem teszi őt szemellenzős, csöpögő, bajbajutott hercegnővé, sőt Katniss Peetától jóval maszkulinabb, nem egyszer neki kell megmentenie a fiút. Ehhez hozzájárul, hogy a könyvbéli társadalomban nincsenek dominánsan jelen a gender sztereotípiák (legalábbis nem ismerjük ezt az oldalt), a nők sokszor ugyanolyan brutálisan és agresszívan viselkednek, mint a férfiak, és fordítva, a férfiakhoz gyakran társulnak általunk nőiesnek vélt jellemzők. Katniss karaktere mindenképpen üdítő változatosságot jelent, és még ha nem is a te műfajod a disztópia, ennek a könyvnek érdemes adni egy esélyt.


2. Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Bevallom, hat-hét évvel ezelőtt nagyjából az első húsz oldal után majdnem falhoz vágtam. *elbújik a kőzápor elől* Tisztában vagyok vele, mennyire kisebbségben vagyok ezzel a véleményemmel, úgyhogy a közeljövőben szándékomban áll új esélyt adni neki.
Elizabeth a korabeli elvárások ellenére szerelemből akar férjhez menni, nem hajlandó alárendeltje lenni a férfiaknak, megköveteli, hogy egyenrangú félként kezeljék.
Jane Austen klasszikusa az egyik legjobb példája az erős, talpraesett, intelligens, önbecsüléssel rendelkező hősnőknek, akik nem esnek hanyatt a külsőségektől és egy vonzó férfi egyetlen pillantásától. A férfinézőpontú regények hosszú időn át vagy rossz erkölcsűnek, vagy szentnek ábrázolták a nőket, így egy nő által nőkről írt 19. századi mű mindenképpen úttörőnek számít.


3. Margaret Mitchell: Elfújta a szél

Scarlett O'Hara önző, hiú és a végletekig elkényeztetett. Intelligens, bár társaságban üresfejűnek tetteti magát, ahogy úrilányhoz illik. Nem egy tipikus hősnő, és az olvasó nem egyszer érezhet késztetést, hogy jól megrázza... Miért került hát fel mégis a listára? Mert bátor, makacs, a végletekig kitartó és hűséges azokhoz a dolgokhoz, amik a leginkább számítanak neki. Mert nem hajlandó alávetni magát a társadalom béklyóinak, azt teszi és mondja, amihez kedve van. Mert sosem adja fel, küzd a céljaiért és a kudarcok után is képes talpra állni. Mert bár soha életében nem dolgozott, nem esik kétségbe, mikor mindene elveszik, hanem egymaga megszervezi új élete alapját. Mert bár mindent megtesz, hogy elnyerje a szerelmet, nem egy férfitól teszi függővé a boldogságát és képes a saját útján járni. Senkit ne riasszon el a könyv terjedelme, megéri végigrágni mind az 1100 oldalt.




4. Charlotte Brontë: Jane Eyre 

Jane se nem gazdag, se nem szép, viszont korai példája az összetett női regénykaraktereknek. Árva gyermek volt, szeretet nélkül nőtt fel, mégis megőrizte az emberségét. Nagyra tartja a szabadságot, de szigorú erkölcsök szerint él, amelyekhez a végsőkig ragaszkodik. Szenvedélyes, de mélyen lelkiismeretes és elutasítja a szélsőségeket. Igyekszik egyensúlyt találni a kötelesség és a személyes boldogság között. Bár romantikus könyvről van szó, Jane a szerelemért sem adja fel az elveit és az önbecsülését, tisztán látja Mr. Rochester hibáit. Sokat szenvedett, de képes a megbocsátásra. Egy férfiközpontú világban, ahol a körülötte lévők alárendelt pozícióba akarják kényszeríteni, nem tagadja meg önmagát, és csak azután hajlandó hozzámenni Mr. Rochesterhez, amikor biztos benne, hogy a férfi egyenlő félként tekint rá. 



5. J. K. Rowling: Harry Potter-sorozat

Hogyan is maradhatna ki a sorból Hermione, Ginny, Luna, Mrs. Weasley, Tonks, McGalagony professzor? A lista még folytatódhatna, mert a Harry Potter tele van erős női karakterekkel. Nem agresszívak, nem férfiasak, mégis egytől egyig belevalók. Összetettek, sosem adják fel, a külső nyomás ellenére is önmaguk maradnak és a végsőkig küzdenek azért, ami fontos nekik. Közös tulajdonságaik ellenére is mind különálló, kerek karakterek, akik nélkül a barátaik nagy bajban lennének. Ezek a boszorkányok (és az egész Harry Potter-sorozat) csak jó példával szolgálhatnak gyereknek, felnőttnek egyaránt, úgyhogy ha valaki idáig véletlenül nem tette, sürgősen vegye a kezébe Rowling könyveit.




Lehetne még folytatni a listát, szerencsére egyre gyakoribbak a változatos, összetett női karakterek. Nektek ki a kedvencetek?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


blogger template by lovebird