31 nap a jobb blogolásért #12 - Menürendszer | Sorköz - Olvasásra kijelölt hely: 31 nap a jobb blogolásért #12 - Menürendszer

2015. február 13., péntek

31 nap a jobb blogolásért #12 - Menürendszer

A tavaszi félév első hetében máris elképesztő mennyiségű feladat súlya került a vállamra, és ez sajnos az itteni aktivitásomban is azonnal megmutatkozott. Éppen ezért próbaidőszak következik, amikor is igyekszem majd megtalálni az egyensúlyt a blogolás és minden más között. Kérlek, nézzétek el nekem, ha a közeljövőben kissé rendszertelenül érkezik majd új tartalom. 

A 31 nap a jobb blogolásért kihívást természetesen nem hagyom félbe, viszont nem lesz minden nap új feladat. Hetente legalább egyre mindenképpen szakítok majd időt, a többit pedig meglátjuk.

31 nap a jobb blogolásért #12 - Menürendszer

Új olvasó vagy és nem tudod, mi ez a kihívás? A részletekért kattints ide, az eddigi feladatokért ide, aztán kezdj bele te is és hagyj egy kommentet a blogod linkjével, hogy benézhessek hozzád. ;)


A mai feladat a menüpontok felülvizsgálatához kapcsolódik. Azt kell megnéznünk, hogy a menüsoron szereplő oldalak valóban szükségesek és jól átláthatóak-e, segítenek-e az olvasóknak eligazodni, vagy csak összezavarják őket a blogunk tartalmával kapcsolatban.

Válogatás a Parajunkee erre vonatkozó tippjeiből: 

1. A menüpontokat jól észrevehető helyen, fontossági sorrendben helyezzük el.

2. Törekedjünk a közérthetőségre, az elnevezésből legyen egyértelmű, hogy mit takar az adott oldal, a kreatív szövegelés ráér, ha egyszer már rákattintottak. (Megjegyzés: nem lehetne egyszerre közérthető és kreatív? Szerintem a kettő nem zárja ki egymást. Ti mit gondoltok?)

3. Ne zsúfoljuk túl a menüt, az oldalsávhoz hasonlóan itt is az átláthatóság legyen a cél. 

4. Ha lehet, képek helyett szöveglinkeket használjunk, hogy ne lassítsuk le nagyon a blogunkat és mindenki számára elérhető legyen a tartalom.

5. Amennyire lehet, minimalizáljuk az almenüpontokat, legyen átlátható, hogyan épül fel az oldalunk.

Amit ezekhez hozzátennék, hogy a menüpontoknak nem kizárólag a megjelenésére, hanem a tartalmára is jó odafigyelni. Miért van ott, mit tesz hozzá a bejegyzéseink tartalmához, hogyan segíti az olvasót? 

Korábban szerettem volna nem az oldalsávba, hanem a bejegyzések fölé illeszteni a menüsort, de a Blogger sokat vacakol ezzel kapcsolatban, így egy időre jegeltem a dolgot. A tavasz közeledtével tervezek egy kicsit alakítani a dizájnon, majd foglalkozom még ezzel, mikor egyébként is belemászom az oldal kódjába.

Az Idézetek az írásról menüpontot jó lenne bővíteni, megint felgyűlt egy halom idézet, szóval ez napirenden van. Az Eseményajánlót eltüntettem, mert kicsit feleslegesnek éreztem. Úgy gondoltam, ha olyan esemény van, amiről feltétlenül tudósítani szeretnék, azt majd megteszem egy külön poszt formájában, de ha nem értetek egyet, szóljatok, visszarakom és megpróbálom nem elhanyagolni. A rovatoknak egyelőre nem csinálok külön menüpontot, megtalálhatók a címkék között és a bemutatkozó oldalon is, Tervezek még egy-két dolgot, de azok egyelőre nincsenek annyira kiforrott állapotban, hogy közzétegyem őket, szóval bővülés várható a menüpontoknál, de egyelőre nem most.

Kíváncsi lennék, hogy ti milyen elvek alapján válogatjátok ki, mi kerüljön a menüsávba, használjátok-e egyáltalán ezt a funkciót, milyen szerintetek egy jó menürendszer.  Ezen kívül ha van bármi, aminek szerintetek jó lenne menüpontot szentelni, de elkerülte a figyelmemet, nyugodtan szóljatok, és meglátom, mit tehetek. :)

Kép forrása: 1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


blogger template by lovebird