"Találj egy lányt, aki olvas..." | Sorköz - Olvasásra kijelölt hely: "Találj egy lányt, aki olvas..."

2015. február 14., szombat

"Találj egy lányt, aki olvas..."

Valentin-nap alkalmából egy idézetet osztanék meg veletek, amit Goodreads-en találtam. Korábban volt már szó arról, hogy milyen, ha az ember barátnője ír, ezen idézet szerzője, Rosemarie Urquico pedig az olvasás szeretetébe csempészett némi romantikát. :)

Kép forrása
"Olyan lánnyal járj, aki olvas. Olyannal, aki a pénzét ruhák helyett könyvekre költi, és azért nem fér el sosem, mert túl sok könyve van. Olyan lánnyal járj, akinek listája van az elolvasandó könyvekről, és tizenkét éves kora óta tagja a könyvtárnak.

Találj egy lányt, aki olvas. Tudni fogod róla, mert mindig lesz egy olvasásra váró könyv a táskájában. Ő az, aki szeretetteljesen nézi a polcokat a könyvesboltban, és halkan felsikkant, mikor megtalálta, amit keresett. Látod azt a fura csajt, aki egy régi könyvet szaglászik az antikváriumban? Ő az olvasó. A hozzá hasonlók sosem tudják megállni, hogy megszagolják egy könyv lapjait, különösen, ha azok már megsárgultak a túl sok használattól.

Ő az a lány abban a kávézóban, aki várakozás közben olvas. Ha rálesel a bögréjére, láthatod, hogy a hab úszkál a tetején, mert máris annyira belemerült a könyvbe. Elveszett a szerző által kitalált világban. Ülj le hozzá. Előfordulhat, hogy csúnyán néz majd, mert a legtöbb lány nem szereti, ha zavarják olvasás közben. Kérdezd meg tőle, hogy tetszik neki a könyv.

Vegyél neki még egy bögre kávét.

Mondd el neki, igazából mit gondolsz Murakamiról. Kérdezd meg, átrágta-e magát A Gyűrűk Ura első fejezetén. Legyél tisztában vele, hogy ha azt mondja, értette James Joyce Ulysses-ét, csak intelligensnek akar tűnni. Kérdezd meg, szereti-e Alice-t vagy szeretne-e olyan lenni, mint ő.

Nem nehéz olyan lánnyal járni, aki szeret olvasni. Ajándékozz neki könyvet a születésnapjára, karácsonyra, évfordulókra. Add neki a szavak ajándékát versben és dalban. Adj neki Nerudát, Poundot, Sextont, Cummings-t. Fejezd ki, hogy érted, a szó maga a szeretet. Fogadd el, hogy tudja a különbséget könyv és valóság között, de azért is úgy alakítja az életét, hogy hasonlítson kicsit a kedvenc könyvére. Ha így tesz, az sosem a te hibád.

Muszáj megpróbálnia. 

Hazudj neki. Ha érti a szintaxist, tudni fogja, miért tetted. A szavak mögött más dolgok bújnak meg: motiváció, érték, árnyalat, párbeszéd. Nem ez lesz a világvége.

Hagyd cserben. A lány, aki szeret olvasni, tudja, hogy a tetőpontot mindig megelőzi a bukás. Tudja, hogy minden véget ér egyszer, de mindig van lehetőség folytatást írni. Hogy attól, hogy sokadszor próbálkozol, még lehet belőled hős. Hogy az életben mindig kell hogy legyen egy-két rosszfiú.

Miért félnél mindattól, ami nem vagy? A lányok, akik szeretnek olvasni, megértik, hogy az emberek, akárcsak a szereplők, fejlődnek. Kivéve az Alkonyatban.

Ha találsz egy lányt, aki szeret olvasni, tartsd közel magadhoz. Mikor hajnali kettőkor arra ébredsz, hogy egy könyvet szorongatva pityereg, készíts neki egy bögre teát és öleld át. Lehet, hogy néhány órára elveszíted a figyelmét, de mindig vissza fog térni hozzád. Úgy beszél majd, mint ha a könyv szereplői valóságosak lennének, mert egy darabig számára tényleg azok.

Egy hőlégballonon kéred meg a kezét. Vagy egy rockkoncerten. Vagy csak úgy simán, mikor legközelebb beteg. Skype-on keresztül.

Annyira megmosolyogtat majd, hogy nem érted, a szíved hogyhogy nem durrant még ki és vérezte össze a mellkasod. Megírod az életetek történetét, különleges nevű és még különösebb ízlésű gyerekeitek lesznek. Megismerteti majd velük Dr. Seuss-t és Aslant, talán még ugyanazon a napon. Öreg éveitek alatt együtt sétáltok majd télen, és ő suttogva Keats-et szaval, miközben lerázod a havat a csizmádról.

Olyan lánnyal járj, aki olvas, mert megérdemled. Megérdemelsz egy olyan lányt, aki a lehető legszínesebb életet tudja nyújtani neked. Ha te csak monotóniát, pocsékba ment időt és átgondolatlan terveket adhatsz neki, jobban jársz egyedül. De ha a világot akarod és mindazt, ami azon túl van, olyan lánnyal járj, aki olvas.

Vagy ami még jobb, olyannal, aki ír."


Ha tetszett a poszt, kérlek, oszd meg, hogy másokhoz is eljuthasson.

4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon szép, nagyon tetszik, meg is osztom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök hogy tetszett, és köszönöm szépen! :)

      Törlés
  2. Most keresek új, igényes könyves blogokat követés céljából, és a tiéd tetszik, be is követtem. :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon kedves vagy, köszönöm. Remélem, sikerrel jársz, majd szétnézek a bloglistádon. :))

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


blogger template by lovebird