31 nap a jobb blogolásért #2 - Tavaszi nagytakarítás | Sorköz - Olvasásra kijelölt hely: 31 nap a jobb blogolásért #2 - Tavaszi nagytakarítás

2015. január 25., vasárnap

31 nap a jobb blogolásért #2 - Tavaszi nagytakarítás

31 nap a jobb blogolásért #2 - Tavaszi nagytakarítás

Új olvasó vagy és nem tudod, mi ez a kihívás? A részletekért kattints ide, az összes feladatért ide, aztán kezdj bele te is és hagyj egy kommentet a blogod linkjével, hogy benézhessek hozzád. ;)


A második napi feladat: tavaszi nagytakarítás. A lényeg, hogy alaposan szétnézzünk a blogunk oldalsávjában, menüpontjai közt, és eltakarítsunk minden olyasmit, ami csak a helyet foglalja, már felesleges, megnehezíti az átláthatóságot stb.

 A blog ezen részei olyanok, mint egy üzlet kirakata: már azelőtt képet adnak a belső tartalomról, hogy bemennénk az üzletbe, vagyis elolvastuk volna a bejegyzéseket. Az a funkciójuk, hogy plusz információt nyújtsanak a látogatóinknak, megkönnyítsék a tájékozódást, személyesebbé tegyék saját kis online kuckónkat.

Fontos észben tartanunk, hogy mint egy kirakatban vagy épp az otthonunkban, a kevesebb néha több, és a villogó feliratok, érdektelen szövegek csak elvonják a figyelmet attól, amit igazából szeretnénk megmutatni.

 A Parajunkee elsősorban ezeket ajánlja átnézésre:

Oldalsáv

Ide mind hajlamosak vagyunk felhalmozni egy csomó olyan dolgot, amit szeretünk, jól néz ki, de egy idő után elfeledkezünk róla és érvényét veszti. 

Menjünk tehát végig az oldalsávon, és minden elemnél kérdezzük meg magunktól: tényleg szükség van erre? Mi a funkciója? Hogyan szolgálja az olvasót?

Ha végleg eltüntetni nem akarod, de az oldalsávban igazából csak a helyet foglalja, hozz létre neki egy külön oldalt, menüpontot, ahová elhelyezheted, és ahol csak az látja, akit valóban érdekel.

Bloglista

Tényleg kell oda az a külső helyre mutató link? Van értelme, mikor már két éve nem frissült? Te rajta vagy az ő bloglistáján? Vannak új kedvenceid, akiket támogatni szeretnél és inkább érdemes lenne kirakni?

Pluginek (vagy pluginok?!)

Még mindig használod? Megvan a funkciója? Működik még egyáltalán? Ha nem, töröld.

Linkek

Ha már hosszabb ideje blogolunk, elkerülhetetlen, hogy halott linkek kerüljenek az oldalunkra, érdemes tehát időről időre ellenőrizni, hogy minden link működik-e. Ez nemcsak az oldalsávra és a menükre, de a bejegyzésekre is igaz.

Egyesével ellenőrizni gyakran lehetetlen vállalkozás lenne, ezért jó például ez az oldal. Az Adress sávba beírod az oldalad címét, aztán a Check gombra kattintva ellenőrzi neked, hogy az összes linked működik-e.

(Az előbbi oldalt a Parajunkee javasolja, de amennyire értem, az nem a halott linkeket keresi, hanem az oldal forráskódjában lévő hibákat. Ez persze ugyanolyan hasznos, érdemes is megcsinálni, csak most nem azt szeretnénk. A linkek ellenőrzésére nekem inkább ez vált be. Az összes bejegyzésemben kilenc nem működő linket talált, mindjárt neki is állok kitakarítani őket. ^^)

Beállítások

Azt sem árt néha megnézni, hogy minden beállítás úgy van-e, ahogy az neked a legmegfelelőbb. A bejegyzéseid tetején vagy alján pont azokat az adatokat (név, címkék, publikálás ideje, dátum, kommentek stb.) jeleníti meg, amelyeket szeretnéd? A hozzászólásokat egyszerű kezelni? Moderálod őket vagy sem? A menüpontok mind a megfelelő helyre mutatnak? Az oldalad látható a keresőmotorok számára?  Megadtad a megfelelő leírást, kulcsszavakat, hogy könnyebben megtaláljanak? Ha külföldi oldalról van a sablonod, mindent átállítottál, hogy magyar szöveget írjon ki? A közösségi oldalakra és az e-mail címedre mutató linkek működnek?

És így tovább. Ha a számodra legpraktikusabb beállításokat választod, azzal nagyban megkönnyítheted a saját és az olvasóid dolgát.

Ti kitakarítottatok valamit? Én elsősorban a halott linkeket fogom eltüntetni, ezen kívül a címkéket és a menüpontokat szeretném átnézni, átalakítani.

Kép forrása: 1

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


blogger template by lovebird